Op weg naar gezonde voeten?

voetzorg

Ook in de winter is het belangrijk om goed voor je voeten te zorgen. Juist als voeten dik ingepakt zitten in sokken en winterschoenen ontstaan de ideale omstandigheden voor een schimmelinfectie. Goede dagelijkse verzorging van je voeten is altijd belangrijk en zeker als je straks in het voorjaar weer op slippers voor de dag wilt komen.

Stap 1: Vermijd infectie

Voetschimmel is heel besmettelijk en loopt men heel gemakkelijk op in bijvoorbeeld de badkamer, douches en kleedruimtes van sportzalen, zwembaden en sauna’s. De schimmel laat hele kleine, met het oog onzichtbare sporen, achter die zich verspreiden via achtergebleven huidschilfers van besmette personen. Vochtige en druk bezochte plaatsen, waar mensen op blote voeten lopen, vormen een broeihaard voor schimmelsporen. Het dragen van badslippers verkleint de kans op een voetschimmel.Het is altijd belangrijk om je voeten goed te drogen (ook tussen de tenen) na het wassen of sporten. Zeker na het bezoeken van een gemeenschappelijke ruimte is het aanbevolen je (gezonde) voeten preventief te behandelen met een schimmelremmend product zoals FunghiClear™.

Stap 2: Schone schoenen

Besteed ook aandacht aan goede schoenen. Belangrijk is dat je schoenen goed passen, zodat de huid niet kan beschadigen bij intensief gebruik. Zorg ervoor dat je je schoenen regelmatig wisselt en goed onderhoudt. Voor dagelijks schoeisel geldt dat het aanbevolen is om de schoenen niet te lang achter elkaar door te dragen (max 2-3 dagen achter elkaar) en daarna goed te laten luchten. Voor sportschoenen en gympen is het van belang deze na gebruik goed te laten drogen. Om eventuele (her-)infecties met voetschimmels te voorkomen is het goed om de schoenen aan de binnenkant met een of twee “pufjes” van de FungiClear™-spray in te spuiten. Het beste is om dit zowel voor als na gebruik te doen.

Stap 3: Iedereen doet mee

Schimmelinfecties aan de voet zijn specifiek voor de voet en de teennagel. Deze schimmels groeien juist goed in het micromilieu van de huid en nagel van de voet en zullen niet snel ergens anders op het lichaam gedijen. Echter zijn ze, mede door de sporen die ze achterlaten, wel besmettelijk en kunnen zich ook na vele maanden nog verspreiden. Vaak zien we schimmels verspreiden van de ene nagel naar de volgende of op verschillende plekken op de voet. Maar net zo gemakkelijk verplaatsen de schimmels zich naar andere voeten, bijvoorbeeld van familieleden waarmee we de badkamer delen. Om schimmelinfecties ook bij gezonde-, en ook actief sportende, leden van de huishouding te voorkomen, is preventief gebruik van FunghiClear™ aanbevolen.

Stap 4: Goed behandelen en therapietrouw

Schimmelinfecties zijn vaak zeer hardnekking, moeilijk te behandelen en komen gemakkelijk terug, zelfs vele maanden (of zelfs jaren) na behandeling. Twee zaken zijn belangrijk om de kans op genezing en voorkoming van herbesmetting te vergroten. Allereerst moet men de behandeling gedurende geruime tijd (ook als de symptomen al verdwenen zijn) doorzetten. Over het algemeen is de minimale behandeltijd drie maanden en vaak is behandeling tot en met 12 maanden aanbevolen. Voor ouderen en mensen met een verminderde weerstand, is het aanbevolen om op zijn minst twee keer per jaar de voeten te laten behandelen door een professional zoals bijvoorbeeld een pedicure.

Stap 5: Goede voetzorg

Tot slot is het van belang voor ons allemaal dat we altijd onze voeten in goede conditie houden. Dit geldt voor actieve- en passieve sporters, voor jong en oud, voor gezond en kwakkelend. En het is heel belangrijk als je een verminderde weerstand hebt of veel op plaatsen komt waar anderen op blote voeten rond lopen. Immers onze voeten houden ons “op de been” en zorgen er voor dat we gemakkelijk met de rest van de wereld om ons heen in contact kunnen bijven. Geef je voeten de aandacht die ze verdienen. Net zoals we onze tanden iedere dag poetsen, en onze handen wassen, kunnen we ook onze voeten dagelijks verzorgen met een goede crème, en een preventieve natuurlijke spray zoals FunghiClear™.

Fasekaart:

Met de Fasekaart vergelijk en volg je in welke 5-tal fases jouw nagel zich bevindt en ontwikkeld.

Download hier de Fasekaart

 

Terug naar blog
  • Manuka

  • Mint

  • Lavendula

  • Basil

Talk about your brand

Share information about your brand with your customers. Describe a product, make announcements, or welcome customers to your store.